Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Menstruáció

Mi is a menstruáció? Most megtudod.

Ez a lányoknál jelentkezik, 12-16 éves korig. Ha 12 év előtt, illetve 16 év után jön meg, akkor nőgyógyászhoz kell fordulni. A menstruáció/menzesz/havi baj, és még kitudja hány neve van, az annyi, hogy 28-30 naponta vér folyik majd a nemi szervedből.

Oké, de honnan tudom, mikor jön meg?

Hát, igen.. Sokan ezt sem tudják. Onnan lehet észrevenni legegyszerűbben, hogy előtte akár egy évvel is túró szerű váladékot találhatsz a bugyidon. Ez még nem azt jelenti, hogy jajj.. holnap megjön! Mielőtt megjönne, előtt körülbelül még fél évvel tojás sárgájához hasonló váladékot találsz a fehérneműdön. Ez már annak a jele, hogy nemsokára hivatalosan is tinédzser leszel. Ilyenkor, mivel kicsit gusztustalan, hogy ott sárgul a fehérneműn, és még büdös is kicsit, ajánlott venni tisztasági betétet. Nem betétet. Csak tisztaságit. Amikor megjött, akkor piros foltokat fedezhetsz fel a bugyidon. Ekkor kell átváltani tamponra/betétre. A szűz lányoknak ajánlottabb a betét, mivel ez csak annyi, hogy az aljáról leszeded a hátulját, mint valami matricáról, a betétet pedig odaragasztod a fehérneműdre. Nem kell minden pisilésnél kicserélni, elég akkor, ha úgy érzed, hogy már sok foly rá, és téged aggaszt. Ha leveszed, nem a wc-be kell dobni, mert eldugaszolja a WC-t!!! Persze, a szűz lányok is haszálhatnak tampont, de nem ajánlott. Ezt fel kell nyomni, ott megtelik vérrel, és nehézkes kihúzni, mivel megduzzad.

De mitől is alakul ki a menzesz?

A válasz nagyon egyszerű. Ez azt jelenti, hogy a hasadban "tündérek" dolgoznak, készülnek arra, hogy lehet, hogy lesz baba.Viszont gondolom 12 évesen még senki nem kezdi el élni  a nemi életét, így nem kerül be semmi anyag, így a "tündérek" lemennek a nemi szervedig, ott "egy kaput kilakatolnak", és az a sok dolog, amit összehordtak a babának, kimegy, és vér formályában távozik. Remélem okosabb lettél.(: